۳ روش های مدل سازی برای رقابت شناختی:
(( اینجا فقط تکه ای از متن درج شده است. برای خرید متن کامل فایل پایان نامه با فرمت ورد می توانید به سایت nefo.ir مراجعه نمایید و کلمه کلیدی مورد نظرتان را جستجو نمایید. ))
۱٫۳٫روش های درخت تصمیم گیری: درخت تصمیم، شیوه منحصر بفردی از ارائه یک سیستم است، که تصمیم گیری های آتی را تسهیل و سیستم را به نحو مناسبی تعریف می کند. با توجه به اینکه اکثر سیستم های مهندسی، اجرایی و محاسباتی را می توان در قالب یک سری داده (ویژگی یا ویژگی ها و خروجی منطبق با آن ها) تعریف کرد، می توان با بهره گرفتن از یک الگوریتم، (ایجاد درخت) ویژگی ها و خروجی ها را آنالیز کرد و سیستم را بر اساس این داده ها در قالب یک درخت تصمیم ارائه کرد.
۲٫۳ .روش های نظریه بازی: روش مبتنی بر منطق ریاضی برای تعیین اینکه وقتی در یک بازی یا معامله یا وضع نظامی یا سیاسی هر دو طرف در انتخاب استراتژی آزاد باشند، استفاده از کدام استراتژی احتمال دارد بیشترین سود و کمترین زیان را برای یکی از طرفین به بار آورد. به بیان دیگر یک رشته عملیات ریاضی که هدف آنها یافتن راه حلی است تا به کمک آن، بازیگر بتواند در رقابت با حریف یا حریفان خود با پیروی از رفتار معین، برد خود را به حداکثر و یا باخت خویش را به حداقل برساند.
۳٫۳٫ روش های آماری: مطالعات تجربی و مشاهدات هدف کلی برای یک پروژه تحقیقی آماری، بررسی حوادث اتفاقی بوده و به ویژه نتیجه گیری روی تأثیر تغییرات در ارزش شاخصها یا متغیرهای غیر وابسته روی یک پاسخ یا متغیر وابستهاست. دو شیوه اصلی از مطالعات آماری تصادفی وجود دارد: مطالعات تجربی و مطالعات مشاهداتی. در هر دو نوع از این مطالعات، اثر تغییرات در یک متغیر (یا متغیرهای) غیر وابسته روی رفتار متغیرهای وابسته مشاهده میشود. اختلاف بین این دو شیوه درچگونگی مطالعهای است که عملاً هدایت میشود. یک مطالعه تجربی در بردارنده روشهای اندازه گیری سیستم تحت مطالعهاست که سیستم را تغییر میدهد و سپس با بهره گرفتن از روش مشابه اندازه گیریهای اضافی انجام میدهد تا مشخص سازد که آیا تغییرات انجام شده، مقادیر شاخصها را تغییر میدهد یا خیر. در مقابل یک مطالعه نظری، مداخلات تجربی را در بر نمیگیرد. در عوض دادهها جمع آوری میشوند و روابط بین پیش بینیها و جواب بررسی میشوند.
۴٫۳٫ سیستمهای خبره: سامانههای خبره یا سیستمهای خبره (Expert systems) به دستهای خاص از نرمافزارهای رایانهای اطلاق میشود که در راستای کمک به کاردانان و متخصّصان انسانی و یا جایگزینی جزئی آنان در زمینههای محدود تخصّصی تلاش دارند. اینگونه سامانهها، در واقع، نمونههای ابتدایی و سادهتری از فنآوری پیشرفتهتر سامانههای مبتنی بر دانش به حساب میآیند.
این سامانهها معمولاً اطلاعات را به شکل واقعیات (Facts) و قواعد (Rules) در دادگانی به نام پایگاه دانش به شکل ساختار مند ذخیره نموده، و سپس با بهره گرفتن از روشهایی خاص استنتاج از این دادهها نتایج مورد نیاز حاصل می شود
سیستم های خبره یکی از دیدگاه های اصلی و مهم حاصله از کارهای اولیه در حل مسئله، اهمیت دانش خاص با محوریت حوزه مربوطه بود.
۵٫۳٫ تحلیل فرایند تصمیم گیری: هدف تحلیل فرایند تصمیم گیری کسب بینش و آگاهی درمورد سیاستهای کلی مدیریتی و انعکاس یک سازمان سلسله مراتبی که دارای چند گروه فعال در فرایند انتخابR&D است می باشد.
۴ روش های مدل سازی شبیه سازی و هیورستیک: شبیه سازی مونت کارلو از پراکندگی احتمال در تمام عوامل اتفاقی در یک برنامه R&D جهت محاسبه پراکندگی کلی احتمال مقادیر هدف و منابع مصرفی استفاده می کند. روش مدلسازی شبیه سازی با هدف یافتن راه حلهایی قابل قبول اما نه لزوماً بهینه انجام می شود. این بر آن دلیل است که شرکتها به روش های واقع بینانه ای نیاز دارندکه تقابلات بسیاری را بین عوامل متعدد مدلها مد نظر قرار دهند.
-
- روش های مدل سازی برای تحلیل گزینه های واقعی: گزینه های واقعی روشی برای ارزیابی پروژه ها می باشد که هر دو ابهام و تردید ذاتی در تجارت و تصمیم گیری برای موفقیت یک استراتژی را تلفیق می کنند. گزینه های واقعی با برنامه ریزی یک فرصت سرمایه گذاری بر گزینه تقاضا آغاز می شوند. برای انجام ان باید متغیرهایی ایجاد شوند که مشخصه های پروژه و مقدار و ارزش گزینه های تقاضا را تعیین نمایند.
-
- روش های مدلسازی ویژه تک موضوعی: مدلهای ویژه انواع دیگری از مدلها هستند که سازمان نیافته و بی برنامه می باشند و برای هدف خاصی ساخته می شوند.
فصل سوم: مفاهیم مربوط به RBV[6]
- ۱-۳ مقدمه
نیروی انسانی، تجهیزات و ماشین آلات، بودجه، مصالح، فضای قابل دسترسی و بسیاری از عوامل و امکانات مشابه که در امر اجرای یک پروژه لازم می باشند منابع نامیده می شوند. هزینه های پروژه عمدتاً شامل اقلامی هستند که از به کار گرفتن منابع به وجود می آیند. با پیشرفت زمان، احتیاج به اجرای پروژه هایی پیچیده تر و حجیم تر و دارای ویژگیهایی بیشتر افزایش می یابد. برای اجرای این پروژه ها، استخدام نیروی انسانی با تخصص های نادر، به کار گرفتن تجهیزات گران و استفاده از مواد و مصالحی با خصوصیات فنی متناسب با خواسته های پروژه الزامی و غیر قابل اجتناب می باشد. با توجه به وجود محدودیت در سطح منابع قابل دسترس، باید پروژه ها به نحوی برنامه ریزی شوند که در هیچ موقعیتی، سطح احتیاجات از سطح امکانات بالاتر نباشند.
۳-۲- مفهومRBV
دیدگاه مبتنی بر منابع یک ابزار مدیریت تجارت می باشد که برای تعیین استراتژیهای منابع در دسترس یک شرکت استفاده می شود. دیدگاه مبتنی بر منابع شرح می دهد که چگونه منابع شرکت تفاوتهایی را در عملکرد شرکت ایجاد می کنند. محققان بین منابع شرکت و تواناییها و امکانات آن تمایز قائل می شوند. یک منبع، موجودی و دارایی ملموس یا نا ملموس است. منابع می توانند ارزیابی و مبادله شوند نظیر یک مارک تجاری، یک امتیاز یا حق انجصاری، یک قطعه زمین یا یک مجوز. مهارتهای یک کارمند نیز منابع شرکت هستند. منابع به محصولات نهایی یا خدمات، با بهره گرفتن از محدوده گسترده ای از موجودیهای دیگر شرکت، تبدیل می شوند. از سوی دیگر تواناییها” ظرفیت یک شرکت برای گسترش منابع با بهره گرفتن از فرایند های سازمانی برای رسیدن به اهداف مطلوب سازمان ” می باشد. توانایی نا ملموس است و شرکتها نمی توانند مقدار و کمیت تواناییهایشان را ارزیابی کنند. توانایی ظرفیت یک شرکت برای تقبل فعالیتی خاص می باشد. تحت این چارچوب مدیریت منابع یک توانایی می باشد. مدیریت منابع مجموعه ای از انتخابهای استراتژیک در مورد سرمایه های ملموس و نا ملموس شرکت می باشد.
نکات کلیدی نظریه عبارتند از:
شناسایی منابع کلیدی شرکت
ارزیابی اینکه آیا این منابع معیارهای VRIN را تحقق می بخشند
VRIN عبارت است از:
Valuable: یک منبع باید بتواند یک شرکت را قادر سازد تا با توجه به بازده شرکتهای رقیب و کاهش نقاط ضعف شرکت استراتژی خلق ارزش را به کار برد.
Rare: یک منبع باید نادر باشد.
Imitable: اگر یک منبع با ارزش به وسیله تنها یک شرکت کنترل شود می تواند به عنوان منبعی برای سودهای رقابتی در نظر گرفته شود و این سود تا زمانی می تواند پایدار باشد که رقبا قادر نباشند این رویکرد استراتژیک را کپی نمایند.
Non substitutable: اگر یک منبع کمیاب باشد تقلید ناقص و خلق ارزش به طور بالقوه نشانه هایی از در دسترس نبودن منبع می باشند.
۳-۳- تاریخچه
برخی از جنبه های تئوری درمورد RBV از مدتها قبل اندیشیده شد و به طور رسمی به تصویب رسید که با یکدیگر یک چارچوب دقیق از یک تئوری عملی را ایجاد کردند.
درحالی که مجموعه تحت تاثیر تحقیقات درزمینه مدیریت استراتژیک بود، Briger Wernerfelt در مقاله اش یک نگاه منبع محوردر یک شرکت در سال ۱۹۸۴ عنوان کرد که که البته منشاء RBV می تواند به تحقیقات قبلی بر گردد.
با نگاه به گذشته مواردی را می توان در آثار Selznick (1957), Coase (1937),penrose (1959),Stigler (1961),Chandler(1962,1977), and Williamson (1975)یافت که در آن تاکید شده است که به منابع و پیامدهای آن برای عملکرد شرکت اهمیت قائل شوید.
این الگو از تمرکز محدود نئوکلاسیک به منطق گسترده تر تفییر پیدا کرد و در آینده ای نزدیک در ایجاد رشته های مختلف دانشگاهی (اقتصاد سازمانهای اقتصادی ، اقتصاد سازمانهای برجسته) نقش مهمی را ایفا کرد.
دو نشریه به دنبال اولین مقاله از wernerfelt توسط barney در سال a1986و ۹۸۶b1 منتشر شد.
اگر چه که wernerfelt به این موضوع اشاره ای نداشت، اظهارات barney در ارتباط با بازارهایی با فاکتور استراتژیک و نقش انتظارات توانست چهار چوب RBV را توسعه دهد.
مفاهیمی که با عنوان چهار چوب RBV ترکیب شده بودند سپس توسط lipman and rumelt(uncertain imitability, 1982), rumelt (isolating mechanisms)and Dirick cool(inimitability and its causes, 1989) بند بند شدند.
چهار چوب بارنی پایه محکمی برای دیگران بود که با پیشینه نظری قویتری توسط conner(1991), Mahoney and Pandian(1992), conner and Prahalad(1996) and Makadok(2001) ارائه شده بود که RBV را با توجه به دیگر زمینه های مختلف پژوهشی تعیین کردند.
بیشتر روش های عملی توسط Amit وShoemaker در سال ۱۹۹۳ فراهم شده بودند در حالی که بعداً انتقادهایی از سوی Priem and Butler(2001a,2001b) and Hoopes, Madsen and Walker(2003) شد.
RBV جذابیت یکسانی برای محققان مدیریت دارد و مطالب بسیاری برای آن وجود دارد.
RBV یک شرکت توانایی او را برای ارائه سودهای رقابتی پایدار نشان می دهد، زمانی که منابع مدیریت می شوند به طوریکه خروجی آنها نمی تواند بوسیله رقبا ایجاد شود، نهایتاً یک مانع و سد رقابتی ایجاد می شود.
RBV نشان می دهد که سودهای رقابتی پایدارشرکت بوسیله خاصیت یکتایی منابعی حاصل می شوند که دارای خصوصیات نادر، با ارزش، بی رقیب، غیر قابل معامله، غیر قابل تعویض می باشندو علاوه بر این شرکت از شرایط خاصی بر خوردار باشد.
این نویسندگان در رابطه با این واقعیت نوشتند که یک شرکت ممکن است به یک مزیت رقابتی پایدار از طریق منابع منحصر به فردی که در آن است دست پیدا کند. و این منابع را نمی توان به راحتی خرید، انتقال داد، کپی کرد و یا به صورت همزمان آنها را به شرکت اضافه کرد.
این مساله همچنین نمایانگر این واقعیت است که تمام منابع یک شرکت برای دستیابی به سودهای رقابتی پایدار ممکن است مشارکت نداشته باشند.
عملکرد متفاوت بین شرکتها در نتیجه عدم تجانس دارایی وRBV می باشدکه همواره تمرکز می شود با فاکتورهایی که سبب این اختلاف می شود غلبه کرد.
شباهتهای اساسی در این مطالب بدین صورت می باشد که ارزشهای خلق شده توسط منابع یک سود رقابتی پایدارایجاد می کند که هیچ رقیبی توانایی استفاده از همان منبع را ندارد حال چه از طریق خرید باشد و یا از طریق کپی و تقلید باشد.
نگرانی اصلی در RBV بر روی توانایی شرکتها در حفظ ترکیبی از منابع متمرکز شده است که در اختیار نمی باشند و یا با روشی مشابه توسط رقبا ساخته می شوند. بیشتر نوشته ها اینچنین بیان می کنند که توانایی رقبا در سودهای رقابتی وابسته است به توانایی آنها در استفاده از منابع که باعث تاثیر بر عملکرد شرکت می شود.
توانایی یک شرکت برای جلوگیری از تقلید از منابع باید به طور عمیق تحلیل شود تا قدرت پایدار سودهای رقابتی قابل درک باشد. سودهای رقابتی می توانند برای شرکت ایجاد شوند اگر استراتژیهای خلق ارزش شرکت در حال حاضر برای دیگر شرکتها اجرا نشوند و یا امکان دسترسی رقبا به آنها در آینده وجود نداشته باشد.
۳-۴- منبع به چه معناست
در سال ۱۹۹۱ P101 JEY BARNEY با ارجاع به پیش نویس CITATION NEEDED بیان کرد : منابع شرکت شامل همه دارایی ها ، تواناییها ، فرایند های سازمانی، قابلیت های شرکت ، اطلاعات و دانش و … می شود. که به وسیله شرکت کنترل می شود تا شرکت بتواند استراتژیهایی را در جهت پیشرفت خود اجرا نماید.
یک مورد دیگر که به وسیله AMIT و Shoemaker در سال ۱۹۹۳ بررسی شد این مفهوم را شامل می شود که منابع می توانند به منابع و تواناییها منفک شوند . در این دیدگاه منابع قابل فروش هستند و خاص شرکت نمی باشند. در صورتی که تواناییها خاص شرکت می باشند و برای بهره برداری کردن از منابع شرکت استفاده می شوند که چنین تفکیکی با مفهوم RBV که توسط conner and prahalad در سال ۱۹۹۶ ، makadok در سال ۲۰۰۱، barney , wright and ketchen در سال ۲۰۰۱ مطرح شد سازگار می باشد.
۳-۵- توانایی به چه معناست
Makadok در سال ۲۰۰۱ بر تمایز بین توانایی ها و منابع با تعریف توانایی به صورت” نوع خاصی از منابع، به طور خاص در سازمان تعبیه شده و قابل انتقال به شرکت دیگرنمی باشد و هدف آن بهبود بهره وری سایر منابه در اختیار شرکت می باشد” تاکید کرد.